
Pastinaak
ingl parsnip, soome palsternakka
Pastinaak ehk aed-moorputk on iidne kultuurtaim, kuid tänapäeval kuulub nende juurviljade hulka, mida meil eriti ei tunta ega kasutata. Soomes seevastu kasvatatakse ja ka süüakse pastinaaki palju. Botaaniliselt on sugulane porgandile ja petersellile ning sarnaneb nendega ka välimuselt ja maitselt.
Välimus ja maitse. Värtnakujulised või koonilised kollase koore ja valge sisuga juurikad võivad olla kuni ühe kilogrammi raskused. Maitselt meenutab pastinaak veidi peterselli või sügisel põllule teiseks aastaks kasvama jäetud porgandit.
Kasutamine. Võib kasutada suppide ja puljongite maitsestamiseks nagu petersellijuurt. Riivituna sobib toorsalatitesse, aga on maitsev ka keedetult ja hautatult koos teiste köögiviljadega, eriti hästi sobib köögiviljapätsikestesse. Üksinda kasutatakse pastinaaki vängevõitu maitse tõttu harva.
Säilitamine. Kuivamise vältimiseks hoidke pastinaagijuuri jahedas ja kilesse mähitult. Riivitult võib ka külmutada toorelt, tükkidena külmutamiseks on vajalik 5 minuti pikkune blanšeerimine.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar