Kui olin pisike poiss, huvitas mind hirmsasti see kuidas moos pirukasse pannakse -auku ju näha ei olnud, huvi küpsetamise vastu on jäänud tänaseni .
minu kodused seene-lihapirukad 40 tk
taigen
- jahu 0,9 kg
- piim 0,7 l
- pärm 75 g
- sool 0,5 tl
- või 50 g
- suhkur 1,5 spl
Taigna valmistamiseks soojenda piim + 40 c , lisa suhkruga hõõrutud pärm , sulatatud vöi ja sool, algul umbes pool kogust sõelutud jahu ,sega hoolikalt läbi ja lisa tasapisi jahu juurde, klopi taigent , kuni käed jäävad puhtaks , kata rätiga , jäta sooja kohta kerkima. Taigen peab mahu poolest kerkima 3-4 korda . Lase 1 tunnike kerkida ja suru taigen uuesti alla-sõtku kohe päris hoolega, pärmitaigen vajab kerkimiseks õhku ja sõtkumisega see õhk taignasse satub, kergita veel tunnike. Õieti kerkinud taigen on pehme nagu kassikõht.
Veereta taignast pallikesed, aseta need ahjuplaadile ja vajuta klaasiga laiaks, keskele aseta täidis, mille retsepti leiad siit. NB! enne kui pirukad ahju lähevad , kergita veel 10 minutit.
täidis- seened 500 g
- hakkliha 400 g
- sibul 100 g
- paprika 50g
- küüslauk 4-5 küünt
- muna 1 tk
- juust 100g
- sool
- pipar
- pitsamaitseaine 1 tl - võib asendada tüümianiga
Prae seened, hakkliha, hakitud sibul, paprika ja purustatud küüslauk. Maitsesta soola ,pipra ja pitsamaitseainega , jahuta veidi , lisa 1 toores muna ja riivitud juust. Pane igale pirukale 1 spl täidist, määri pirukad munaga, kergita veel 10 minutit ja küpseta ahjus 175-185 c juures 8-10 min{sõltub ahjust}
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar