Alustuseks mõned minu isiklikud lemmikud.
Laimilõhe valmistamiseks on vaja aega vähemalt 8-9 h, aga see aeg väärib igati ootamist.
- lõhefilee
- laim 1 tk
- meresool
Pane madalasse nõusse kiht soola ja aseta kala mõlemat pidi korraks soolale, kalale jääb piisav kogus soola külge. Riivi laim,pressi mahl ja määri kalale. Keera kala toidukilesse ja lase maitsestuda vähemalt 8-9 h. Serveeri röstitud saia või väikeste pannkookidega
Ingverilõhe
- lõhefilee
- ingver 2 cm jupp kooritud ja riivitud
- meresool
- röstitud mandlilaastud
Koskenkorva vodka ja peedilõhe
Selle retsepti järgi tehtud kala sain proovida ,kui olime Soome peakokkadel Koskenkorvas külas.
- lõhefilee 600g
- peet 200g
- mädaröigas 1 tl
- meresool 4 tl
- pipar
- õli 5 cl
- koskenkorva vodka 2 cl
Kala soolamise protseduur on jälle sama nagu eelmistel retseptidel . Sega kokku , riivitud peet, mädaröigas, õli ja vodka, saadud seguga määri soolatud kala ja lase külmikus maitsestuda vähemalt 6-8 h. Serveerimisel puhasta kala marinaadist ja lõika õhukesteks viiludeks. Serveeri kuuma kartuli ja punapeedi-sinepikastmega.
- peedimahl 20 cl
- dijon sinep 2 tl
- veiniäädikas 4 spl
- sool
- pipar
- suhkur 1 tl
- õli 5 cl
Sega retseptis antud ained hoolikalt läbi, maitsesta sool ja pipraga .
Graavlõhe ehk gravlax ingl gravlax, soome graavi lohi.Rootsist pärinev, kogu läänemaailmas suure populaarsuse võitnud delikatess, mida meist lääne pool ja ka läänepoolkeral nimetatakse algupärase nimega gravlax.
Kiirsoolatud lõhe ehk gravlax
- 2 lõhefileed
- 2 sl jämedamat soola
- 1 sl suhkrut purustatud
- musta või valget pipart
- suur peotäis värsket tilli koos mahlaste vartega.
- Serveerimiseks:röstitud saia, sidruniviile
Sega sool, suhkur ja pipar. Riputa veerand maitsesegust suurele fooliumitükile ja aseta sinna üks filee, nahk allpool. Kata kala maitseseguga ja riputa peale ohtrasti hakitud tilli. Maitsesta ka teise filee nahata pool, vajutades segu tugevasti kala külge, tõsta alumise peale ja kata pealt ülejäänud maitseseguga. Keera foolium kokku ja tõsta pakk piklikku anumasse. Aseta peale väike raskus, näiteks puust lõikelaud. Lase jahedas maitsestuda umbes 12 tundi; tarvita kala ära hiljemalt 48 tunni jooksul. Puhasta fileed pintsliga maitseainetest ja lõika imeõhukesteks viiludeks, hoides fileerimisnuga lõikamisel nahaga peaaegu paralleelselt. Serveeri pidulaual suupisteks koos sidruni ja röstsaiaga, ülejääk kasuta ära piruka valmistamiseks või supiks. Soolasema kala sõbrad võivad ülejäägi säilitada kerges soolvees.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar